Mobile First – waar moet je op letten?

mobile first

Geupdate op 26 mei 2018

Google heeft het einde van een tijdperk aangekondigd: Tot nu toe werd de desktop-versie is gebruikt als belangrijkste instrument van Google voor het evalueren van websites en het bepalen van posities. In de toekomst zal in plaats hiervan de mobiele versie van een site worden gebruikt.

Google Mobile Index

In de SEO branche vroeg men zich al tijden af welke versie van een website nu leidend is, mobiel of desktop. Deze discussie kwam echt op gang sinds de aangekondigde Mobilegeddon in april 2015. Zijn er aparte indexen voor desktop en mobiel? Of is er “slechts” één hoofdindex? Google heeft deze kwestie nu verduidelijkt op haar Webmaster blog: Er is slechts één index, maar de nadruk is aan het veranderen. Tot nu toe werd de desktop-versie gebruikt om een website te beoordelen. In de toekomst zal hiervoor alleen de mobiele versie worden gebruikt.

Vier manieren om je voor te bereiden op de mobiele-first-index;

1. Registreer je mobile website in de Search Console

Als je een aparte website voor mobiel gebruikt en deze nog niet hebt toegevoegd aan Google Search Console dan is het nu de tijd om dat te doen. Alle mobiele (sub)domeinen, met en zonder www, moeten worden toegevoegd zodat Google op zijn minst weet dat ze bestaan. Canonical URL’s hoeven niet te worden gewijzigd. Als je een responsive website hebt waarvan de belangrijkste inhoud en structuur (opmaak) hetzelfde is voor desktop en mobiel, dan hoef je niets te doen.

2. Gebruik mobile user agents om pagina’s te analyseren

Het is alweer 1.5 jaar geleden sinds Mobilegeddon ons bewust maakte van het belang van een goede mobiele website. Toch zijn er nog een groot aantal URL’s in de mobiele zoekresultaten die verbeterd kunnen en moeten worden. Dit betreft zelfs pagina’s die als mobiel-vriendelijk beoordeeld worden. Cookie berichten, app downloaden banners, ruimtes voor nieuwsbrief aanmeldingen: Google gaat strengere evaluatiecriteria toepassen op dit gebied in de komende maanden. Dit onderstreept het belang van het gebruik van een mobiele user agent om je eigen website te crawlen. Dit geldt voor Google Search Console, maar ook voor analyse en optimalisatie tools zoals Page Speed, GT Metrix enz. Door dit te doen krijg je antwoord op:

  • Hoe gebruiksvriendelijk is de pagina?
  • Is de belangrijkste inhoud direct beschikbaar?
  • Hoe is de laadtijd?
  • Zorgen banners of overlays voor een minder goede gebruikers-ervaring?

3. Controleer je gestructureerde gegevensopmaak (Structured data markup)

In de aankondiging van de mobiele-first-index benadrukt Google het belang van gestructureerde gegevensopmaak. In het verleden waren er vermoedelijk teveel websites die ofwel te veel of ongepaste opmaak gebruikte. Grote hoeveelheden opmaak (markup) moet worden vermeden, zeker wanneer deze niet relevant is voor de specifieke pagina. Dat wil zeggen: je moet de markup structuur van je website controleren en alleen nog gebruik maken van een markup per pagina. De markup moet aansluiten bij de pagina, of het nu gaat om producten, een blogpost of recepten. Dit helpt Google om de belangrijkste inhoud van de pagina sneller te begrijpen.

4. Vergelijk desktop tegenover de mobile zichtbaarheid

Google is nu ingesteld om websites te beoordelen op basis van hun mobiele versies. Daarom is het van belang uw website goed te onderzoeken in mobiele zoekresultaten.  Dit kan met mijn online SEO software die gratis te gebruiken is bij de meeste SEO Support overeenkomsten.

Update 26-5-2018

Google heeft aangekondigd dat vanaf nu, om precies te zijn 26-5-2018, de inhoud van je mobiele versie van je website leidend zal zijn in de zoekresultaten. Dit betekend niet dat er verschillende indexen zijn voor desktop of mobiel, maar dat je posities puur en alleen afhangen van hetgeen je op je mobiele site aanbiedt.

Zodra jouw website aan de beurt is om op deze wijze beoordeeld te worden ontvang je een melding via Google Search Console.

Omdat de content van de mobiele versie nog wel eens verschild van de desktop weergave raad ik aan hier nog eens goed naar te kijken, en waar mogelijk verbeteringen aan te brengen.

Wil je dat ik je mobiele site controleer neem dan even contact op. 038-3338838 / info@seo24.nl